Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Modtagelse af nye forældre/elever i specialklasser

 

Om specialklasserne:

Hørup centralskole tilbyder specialundervisning for alle elever fra 0 til 10 årgang. Vi er delt op 3 afdelinger:

Indskolingen: I-klasserne er vores tilbud til de yngste elever, typisk elever fra 0 til 3 klasse.

Mellemtrin: M-klasserne er vores tilbud til vores elever på mellemtrinet, typisk 4 til 6 klasse.

Udskoling: U-klasserne er vores tilbud til elever i udskolingen, typisk 7-10 klasse.

Alle vores lokaler ligger i de samme klynger som de jævnaldrende klasser, dette fordi vi, som udgangspunkt, tror på at det at kunne spejle sig i andre, og være tæt på de fælles aktiviteter på årgangene er gavnligt for den enkelte elev.

Dagene i vores klasser:

Vi tror på det er vigtigt at vore elever møder ind til en genkendelig hverdag, med faste rutiner og det samme personale hver dag. Dette for at skabe tryghed, ro og en grad af forudsigelighed.

Derfor arbejder vi ud fra at have en fast gruppe af lærere og pædagoger, samt pædagogiske assistenter der dagligt er omkring en given klasse. Når vi bruger vikarer bestræber vi os på at bruge de samme hver gang, dette for at vore elever ikke oplever for mange skift og voksne de ikke kender eller har relation til. Som udgangspunkt følger vi dagene for resten af skolen, det betyder at eleverne er i skole fra 8.00 og frem til 13.05 eller 14.15  

Pauserne er ofte på samme tidspunkter som resten af skolen, men vurderer de voksne i en klasse at det bedst for klassens trivsel at holde pause på et andet tidspunkt, er det det vi gør.

Transport:

Nedenstående er taget fra Sønderborg kommunes hjemmeside d. 30/1 2021

Hvem har ret til gratis befordring.

Hvis dit barn er visiteret til et undervisningstilbud i specialklasserække eller på specialskole af Sønderborg Kommune, kan dit barn få befordring mellem bopæl og skole efter samme afstandsregler som elever, som går på distriktsskolen.
Det betyder, at der ydes fri befordring til:

·         Elever på 0. - 3. klassetrin, hvis skolevej er 2,5 km eller længere

·         Elever på 4. - 6. klassetrin, hvis skolevej er 6,0 km eller længere

  •      Elever på 7. - 9. klassetrin, hvis skolevej er 7,0 km eller længereElever på 10. klassetrin, hvis skolevej er 9,0 km eller længere

Der ydes ligeledes fri befordring til elever, som har kortere skolevej, men hvor skolevejen er skønnet trafikfarlig.
Afstanden vurderes ud fra googlemaps ad korteste vej eller stier, som ikke er trafikfarlige.
Der kan i særlige tilfælde bevilges kørsel ud fra kortere afstand ud fra en individuel vurdering af elevens sygdom eller fysiske og/psykiske handicap. Bevillingen gælder for højst et skoleår ad gangen, hvorefter der skal søges for endnu en periode. Man vil som en del af bevillingen lave en handleplan, omkring arbejdet med at gøre eleven i stand til at befordre sig selv.

 

https://sonderborgkommune.dk/borger/befordring-af-elever-til-specialsko…

Aktiviteter og møder

På vores skole er der tradition for en række tilbagevendende aktiviteter.

Nogle aktiviteter tager udgangspunkt i det enkelte barn, det kan være skole/hjem samtalerne, hvor vi snakker om faglig og social status hos den enkelte.

Det kan også være netværksmøder hvor både forældre og andre, f.eks. PPR, deltager, og hvor der snakkes lidt bredere trivsel og status for den enkelte.

Foruden de aktiviteter og møder der handler om det enkelte barn, er der også aktiviteter, der er fælles, enten for klassen, årgangen, afdelingen, eller hele skolen. Det kan være bolddage, motionsløb, koncerter osv.

 

SFO

På Hørup centralskole er der mulighed for SFO (0-2 klasse) og klub (3-6 klasse)

SFO/klub har åben fra 14.00-16.30Der er mulighed for morgenpasning

 

Indskrivning i sfo/klub sker via digital selvbetjening på Sønderborg kommunes hjemmeside under ”Selvbetjening”

Adresse for indskrivning: Sonderborgkommune.dk/borger/indskrivning-i-skole-og-sfo

Medicinering:

Har en elev brug for fast medicin i løbet af skoledagen, skal dette ifølge lovgivningen, afleveres i original emballage, med beskrivelse af dosis samt dansk vejledning. Vi opbevarer medicinen i aflåst skab, og fører logbog over udlevering af medicinen.

 

 

Overgang

Når vores elever har nået en alder hvor de skal overgå fra eksempelvis I til M-klasserne starter vi denne overgang ganske nænsomt. Vi sørger for at eleverne gennem besøg og andre tiltag lærer både voksne og de lokaler at kende de skal starte i efter sommerferien. Disse besøg osv. vil typisk ske fra maj og frem mod sommerferien. Som forældre vil I selvfølgelig løbende blive orienteret om dette. 

 Udslusning.

Hvis en elev er fagligt og socialt parat, kan vi i samarbejde med skolens andre klasser, starte udslusning fra specialklasse til almenklasse.  Dette kan ske på mange måder, og aftales individuelt for den enkelte elev. Fælles for al udslusning er at det altid vil ske i tæt samarbejde med forældrene og barnet, så alle føler sig så sikre som muligt i den nye situation. Typisk vil en udslusning starte med få timer, for så gradvist at stige i antal timer, hvis dette giver mening. Nye tiltag omkring antal timer og andet vil altid ske i samarbejde med forældrene og barnet.Om en udslusning kommer til at gælde et antal fag, eller om der bliver tale om en fuld udslusning på sigt, vil altid vurderes ud fra hvad der er bedst for den enkelte elevs trivsel og faglighed.

Eksamen

Vores udgangspunkt er at vore elever i specialklasserne skal tage prøver på lige fod med eleverne i de andre klasser. Typisk tilbyder vi dansk og matematik eksamen i specialklasserne, har eleverne evner og overskud til at gå til prøver i andre fag, vil dette oftest ske via en udslusning, hvor eleven har fulgt et fag over længere tid i en almenklasse. Prøverne afholdes i maj og juni. Fritagelse fra diverse prøver sker efter aftale mellem forældre og skole.

Den røde tråd

På Hørup centralskole har vi en ambition om at give alle vore elever et godt og sammenhængende tilbud fra start til slut, dette gælder i høj grad også vores specialklasser. Når elever skifter fra den ene afdeling til den anden, eksempelvis fra M til U-klasserne, starter forarbejdet i det tidlige forår. Dvs. lærere, pædagoger og ledelse ved hvilke elever der skal flytte afdeling. De lærere og pædagoger der skal modtage nye elever vil typisk besøge undervisningen hos de elever der skal flytte afdeling. Dette gør vi dels for at lære eleverne at kende, men også så eleverne allerede i løbet af foråret kan sætte ansigt på de voksne de kommer til at have i klassen, når de skifter afdeling. Ligeledes holder lærerne og pædagogerne møder, hvor der bliver orienteret om de elever der skal flytte afdeling. Typisk bliver der talt om fagligt niveau, hvilke materialer bruger den enkelte elev. Hvordan lærer den enkelte bedst. Osv.

Al undervisning i vores klasser tager udgangspunkt i den enkelte elev. Vi vurderer løbende den enkelte elevs faglige og social udvikling, for at sikre vi er på rette vej. En gang årligt skal vi lave en revisitering på alle vore elever i specialklasserne, dette sker sammen med PPR samt forældre.

Vi arbejder tæt sammen med forskellige andre parter som PPR, social rådgivere og andre instanser der giver mening i forhold til den enkelte elev. Kort sagt forsøger vi i samarbejde med jer forældre, og en masse andre mennesker at give jeres barn den bedst mulige skolegang på Hørup centralskole.